2024. Május 5. Vasárnap Györgyi napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2009-04-21 18:26:48

Karpatm.jpg"Azért olyan szép a világ, mer' közepe Magyarország!"
2009. április 23-án (csütörtökön) 18.00-kor
Born Gergely geo-biológus, történész
a Kárpát - medence szakrális földrajzáról tart előadást.
"M
er'mi is akarunk mennybe menni,üdvözülni!"
2009. április 30-án (csütörtökön) 18.00-kor
Molnár Attila előadása a
a Szkíta lovas temetkezésektől a magyar táltosokig címmel
Helyszín: Karcagi Ifjúsági Ház

2009-04-19 15:54:58

szego_gabor.jpg

Szegő Gábor matematikus 1895. január 20.- 1985. augusztus 7. Hosszú és tekervényes úton jutott el Kaliforniáig, a világtörténelem is sorsának nagy részben alakítója volt. (Apja Szegő Adolf, édesanyja Neuman Hermina). Születési adatait január 27-én jegyezték be a karcagi Kerületi Főrabbiság Anyakönyvi Hivatalában.

Elemi iskolai tanulmányait Kunhegyesen végezte, majd Szolnokon a Magyar Királyi Állami Gimnáziumban (ma Verseghy Ferenc nevét viseli) érettségizett 1912-ben kitűnő eredménnyel. Rendszeres megoldója volt a Középiskolai Matematikai Lapoknak. 1912-ben nyerte meg a Mathematikai és Physikai Társulat XIX. tanulóversenyét. (Neve nagynevű kiválóságok mellé került: Fehér Lipót, Kőnig Dénes, Kármán Ferenc, Teller Ede stb.) Ebben az évben beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetem matematika-fizika szakára és az Eötvös Kollégium lakója lett. A magyar mellett német nyelvű előadásokat is hallgatott. Egyetemi évei alatt Fejér Lipót, Beke Manó és Eötvös Lóránd hatottak rá legjobban.

1913-14 nyarát Németországban töltötte a berlini, majd a göttingeni egyetemen. Az első világháború az ő életébe is beleszólt. 1915-1918 között az Osztrák-Magyar Monarchia cs. és kir. hadseregében szolgált.

1918-ban doktorált a bécsi tudományegyetemen, s a háború után tanársegédként a budapesti Műegyetemre került Kürschák József mellé 1920-ig.

1919-ben családot alapított, feleségül vette Neményi Erzsébet Anna vegyészt, akivel 50 éven át boldog házasságban élt. Két gyermekük született: Péter 1925-ben Berlinben, Veronika 1929-ben Königsbergben.

1921-ben Berlinbe költöztek, ahol magántanár lett, majd 1926-ban a königsbergi egyetem professzorává nevezték ki. Magyarországon komoly elismerésben részesült, 1924-ben megkapta a Kőnig Gyula-díjat, amit második alkalommal ítéltek oda. 1925-ben megjelent a Pólya Györggyel közösen írt: Problémák és tételek az analízis köréből című kétkötetes könyve. Korán, 1913-ban került kapcsolatba Pólya Györggyel, amit a Pólya által felvetett problémák megoldásával ért el.

Zsidó származása miatt 1934-ben kénytelen volt elhagyni Németországot, az Egyesült Államokba került, ahol St. Louis Washington Egyetemén fizetés nélküli állást kapott, különböző közadakozásokból, alapítványokból tartotta fenn magát. 1938-ban tanszéket kapott Stanfordban, tisztét 1953-ig töltötte be, s világszínvonalra emelte az egyetem matematikai tanszékét. 1940-ben lett az Egyesült Államok állampolgára. Tagja volt az akadémiának és az MTA-nak. 1960 augusztusában ment Emirátus professzorként nyugdíjba. Ezután sokat utazott matematikai konferenciákra. Budapesten 1969-ben Fejér Lipót munkásságáról tartott előadást. 1973-80 között idejének nagy részét Budapest és otthona, Paló Altó között töltötte. Parkinson kórban szenvedett, betegsége egyre súlyosbodott. 90 éves korában halt meg otthonában.

Szegő Gábor életében 130 (141) tudományos dolgozatot és 7 könyvet publikált különböző nyelveken. (Ortogonális polinomok, 1939; Izoperimetrikus problémák a matematikai fizikában – Pólya Györggyel közösen 1951-ben írta; Toeplitz formák és alkalmazásaik – Ulf Genaderrel 1958-ban stb.) Az ortogonális polinomokról írt, nagy részben saját kutatási eredményére épülő munkájával Szegő Gábor rakta le a „konstruktív függvénytan alapjait…”

A neves matematikus számára méltó emléket állítottak szülővárosában.  Kunhegyesen avatták fel 1995. augusztus 23-án Magyarország első matematikus szobrát, Szegő Gábor portrészobrát, Győrfi Lajos alkotását. A város Önkormányzata és a Bolyai János Matematikai Társaság megemlékezett a tudós életéről és munkásságáról.

 


2009-04-19 19:18:24

mester_sandor.jpgPüspökladányban
a Dorogi Márton Városi Művelődési Központban
2009. április 23. (csütörtök) 18.00 órakor

Mester Sándor MS3 klasszikus gitárestje.

A koncerten elhangzanak reneszánsz átiratok,
spanyol, brazil klasszikus gitár darabok,
Bartók Béla művei és saját darabok.

Belépőjegy: 200.-Ft



2009-04-19 15:32:07

hortobagylegendaja.jpgcímű filmet vetítik 2009.április 20-án hétfőn 17.00-kor
a Déryné Művelődési és Ifjúsági Központ (Karcag)mozitermében.
A film egyes jeleneteit Karcagon  forgatták.
Rendező Vitézy László.
Szereplők: Eperjes Károly, Molnár László, Porokny Lia, Csányi Sándor, Vikidál Gyula, Szarvas József, Szirtes Ági.

2009-04-16 17:01:08

indexkep.jpg „Az ihletett nő”
2009. április 24. és 26. között kárpát-medencei női szümpoziont tartanak Debrecenben,
a Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium programjaként.
A háromnapos rendezvényen számos előadást hallgathatnak meg a résztvevők. Néhány a tervezett címek és témák közül: Az ihletett nő – Boldog Terézia anya, az inspirált szent; Női küldetés a hagyományos magyar szakrális világban; Ihlet a népdalokban – női hangon; A női nyelv hermeneutikája; Női szemmel a jövőről; Nők a civil szervezetekben; 'Lorica vitae' – Hildegard, az életvédő Lélek ihletettje; A nő és a természet – a természettől ihletett nő…; Fenntartható fejlődés – mit tehet a kisember?; A Szentlélektől inspirált nő – bibliai szeminárium; Egy női inspirációjú közösség születése – iskolanővér társult tagok; Női hivatás – az inspiráció forrásai.
A szümpozion keretében, április 24-én kerül sor a Nagy Judit (Sárszentlőrinc) zománcképeiből és Cristina Sabau-Trifu (Szatmárnémeti, Románia) textilalkotásaiból tervezett kiállítás megnyitójára.
A részletes programról a Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium honlapján tájékozódhatnak.
forrás: Magyar Kurír



2009-04-16 16:34:11

szomoru_fiatal_par_500x.jpg A fiatalok képessé tétele önmaguk fejlesztésére
A települési ifjúsági munka presztizse

2009. április 23-án, csütörtökön 10 órától – 15 óráig
Helye: Aba-Novák Kulturális Központ
Szolnok, Hild tér 1.
A szeminárium célja:
Segítségnyújtás azoknak a pályázóknak, akik 2009. évben az Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács pályázati kiírásához kapcsolódva településük ifjúságmegtartó erejének növelése érdekében településszintű ifjúsági közösségfejlesztő folyamatot szeretnének elindítani, vagy már korábban indítottak és azt szeretnék folytatni.
 Az egész napos program során arra keressük közösen a választ, hogy hogyan lehet a közösség és a település életét megfordítani, hogyan válhatnak a fiatalok aktív részesévé a folyamatoknak. Milyen technikák, módszerek vannak arra, hogy a fejlesztő folyamatok integrált részét képezzék a településfejlesztési programnak.
Tréner: Varga Matild
A szemináriumon való részvétel ingyenes. A tartalmi munka szempontjából fontos, hogy a szemináriumon résztvevő szervezetek képviselői a program egészén részt vegyenek.
További információ kérhető:
Horváth Marianna programkoordinátornál
Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda
Debrecen, Piac u. 26/a.

2009-04-15 19:37:55

PeterLaszlo2.jpgPéter László irodalomtörténész, nyelvész, folklorista, bibliográfus, várostörténész és újságíró.
Szeged város díszpolgára, a József Attila Tudományegyetem nyugalmazott professzora sokszínű és szerteágazó életműve alapján nehéz lenne egyetlen hivatáshoz kötni, s hogy hogyan lett a karcagi múzeum igazgatója, nos most megtudhatjuk: 
- A pesti egyetem néprajzi tanszékén dolgozó barátaim, Barabás Jenő (utóbb Herder-díjas) és Katona Imre addig győzködték Ortutay Gyulát – aki amellett, hogy tanszékvezető volt, a Múzeumok és Műemlékek Országos Központjának elnöki tisztét is betöltötte –, amíg 1950 decemberében kinevezett Karcagra múzeumigazgatónak. Konflis múzeumigazgatónak hívtuk magunkat többen, akik egyedül voltunk egy vidéki múzeumban. Karcagon a múzeumnak csak a neve volt meg: Györffy Istvánról nevezték el. Némi anyag maradt ugyan a háború előtti gyűjteményből, és a gimnáziumban őrizték. Egy államosított magánház emeletén kapott helyet a múzeum. Először a pásztoréletről sikerült egy kiállításra való anyagot összegyűjtenem, és ebből 1951 októberében, Györffy István fiának, Györffy Györgynek jelenlétében K. Kovács László nyitotta meg az első tárlatot. Karcagon váltam tehát nyelvészből néprajzkutatóvá. Ortutay megkönyörült rajtam, és Szűcs Sándoron is, a „három föld”: Sárrét, Nagykunság, Hajdúság páratlan kutatóján, aki évek óta állás nélkül volt. A karcagi múzeum rá várt. Én lettem az ő Keresztelő Jánosa: ahogy Keresztelő Szent János Krisztus útját, úgy készítettem én elő Karcagon az övét. 1952-ben Makóra kerültem, ő Karcagra. Mindketten jól jártunk.




2009-04-15 12:10:47

041118_DT_1.jpgHajdúszoboszlón
a Kovács Máté
Városi Művelődési  Központban

2009. április 21-én (kedden) 18.00 órától
"SZAVAKAT FÚVOK" címmel
Dunai Tamás önálló estje
Válogatás a XX. század magyar irodalmából
klarinéttal és szaxofonnal

Belépő: 500.- Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 250 Ft

2013-10-08 16:18:18

kopp1.jpgKedves Barátunk!
Mi, akik ezt a levelet aláírtuk, a Szóla Rádió Alapítvány Kuratóriumának alapító tagjai vagyunk.
Ez az a civil szervezet, amelyben közös barátunk Koppányi István életének utolsó éveiben tevékenykedett azért, hogy létrejöjjön az első kiadvány, amely városunk és megyénk civil szervezeteit mutatja be, megszólaljon az első debreceni közösségi rádió.
Sokan kerestek meg minket azzal a gondolattal, hogy valamit tennünk kell azért, hogy megőrizzük az ̐ szellemiségét, és tovább vigyük a civil ügyekbe vetett hitét. Aki ismerte ̐t tudja, hogy nem könnyĹą megtalálni az emlékezésnek azt a formáját, amit ̐ is elfogadna, amiben ̐ is felfedezné a "civil kurázsit". Elképzelésünk eddig valóra vált, ezért most ismét kezdeményezzük, hogy
· mint eddig minden évben április 13-án 16 órakor találkozzunk a debreceni köztemetőben, hogy sírjára egy csokor virágot vigyünk, megálljunk néhány percre és emlékezzünk rá. (Külön meghívót erre nem küldünk, mindenki addig lehet ott velünk, amíg emlékszik erre a meghívásra és Koppányi Istvánra.) · emlékére alapítsunk díjat, CIVIL DÍJ - KOPPÁNYI ISTVÁN EMLÉKÉRE elnevezéssel.
A díjat évente az a civil szervezet nyerheti el, amelyik az adott évben a legtöbbet tette a helyi civil társadalom épüléséért. A díj átadására 2009. április 20.-a utáni napokban kerül sor az elmúlt évi nyertes – a Magnitúdó Csillagászati Egyesület - által szervezett ünnepség keretében. Meghívót később küldünk!
A díj alapítói minden évben azok, akik: április 15-ig írásban rövid indoklással javaslatot tesznek a díjazott szervezetre és ehhez lehetőségeikhez mérten saját pénzükkel, hozzájárulnak (100-tól 5000 Ft-ig.) Addig adjuk át ezt a díjat, amíg legalább 5 fő jelentkezik javaslattal és anyagi hozzájárulással
A Szóla Rádió Alapítvány alapító kuratóriumi tagjai évente az adományozók közül kérik fel azt a 3 főt, akik a javaslatokat áttekintik, és a díjat odaítélik.
A díjjal kapcsolatos feladatokat és a díjra történő jelöléseket 2009-ben Groskáné Piránszki Irén koordinálja. Elérhetősége: 20-956 58 59. Az adományokat az ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület irodájában (4025 Debrecen, Török Bálint. u. 4. sz. Tel: 52 320-180, között lehet befizetni, munkanapokon 9-16 óra, pénteken 9-13 óra között.
A kezdeményezésünkhöz mindazok csatlakozását várjuk, akik tisztelték, szerették, barátjuknak, munkatársuknak tudhatták Koppányi Istvánt.
Giczey Péter sk. Groskáné Piránszki Irén sk. Halász János sk. Szabó Tibor sk. Vincze Béla sk.

CIVIL DÍJ - KOPPÁNYI ISTVÁN EMLÉKÉRE díj eddigi kitüntetettjei:
1997: Civil Terasz – Civil Szervezetek Szövetsége, Debrecen, 1998: Kuckó MĹąvésztanya Egyesület, Debrecen, 1999: Szóla Rádió Alapítvány, Debrecen, 2000: Vonzáskör Egyesület, Püspökladány, 2001: Más Mozaik Kulturális Egyesület, Debrecen, 2002: Vízöntő Kulturális Egyesület, Debrecen 2003: Motolla Egyesület, Debrecen, 2004: Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítványa, Debrecen, 2005: Nagyrábéi Baráti Kör és Egyesület, Nagyrábé, 2006: Főnix Néptánc Együttes Egyesület, Debrecen :2007: Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület, Földes, 2008: Magnitúdó Csillagászati Egyesület, Debrecen.

2013-10-08 16:18:18

orvos_240_1.jpgLVIII. ONKOLÓGIAI TOVÁBBKÉPZ̐ TUDOMÁNYOS ÜLÉS
Téma: NYEL̐CS̐-GYOMOR-VASTAG ÉS VÁGBÉLRÁKOK
Helyszín: Déryné MĹąvelődési és Ifjúsági Központ
5300 Karcag, Dózsa Gy. u. 5-7.
Tel.:(59) 503-224
Idő: 2009. április 17. péntek 10.00-16.00-ig
Részvételi díj nincs, az ülés hivatalos elismerés alapján továbbképzésnek minősül a résztvevő egészségügyi szakdolgozók részére.
A téma után érdeklődő laikusokat is várnak.

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu